TOPLOTNA ČRPALKA

TOPLOTNA ČRPALKA: CENA OZ PORABA ENERGIJE JE ODVISNA OD VRSTE ČRPALKE

Toplotna črpalka: Cena toplotnih črpalk in cena ogrevanja oz poraba električne energije toplotne črpalke je odvisna od vrste in moči črpalke ter vrste toplotnega vira, ki ga črpalka uporablja za svoje delovanje.

Toplotne črpalke in njihove cene se razlikujejo glede na vrsto, moč in delovanje. Vsi ti dejavniki toplotnih črpalk za ogrevanje pa vplivajo na končno ceno našega ogrevanja, saj večji, kot je prihranek električnega oz kakšnega drugega sekundarnega vira – nižja je cena našega ogrevanja in hitreje se nam povrne cena investicije v ogrevanje oz cena toplotne črpalke.

Poraba oz cena sekundarnega vira (električna energija, les, plin, kurilno olje, ipd), ki ga uporablja toplotna črpalka je odvisna od vrste primarnega vira – po njem je definirana in tudi imenovana »vrsta toplotne črpalke«, ki za svoj primarni vir najpogosteje uporablja zrak, vodo ali zemljo.

Na pot keramične ploščice, toplotna črpalka za vodo sanitarna keramika keramika Ljubljana toplotne črpalke in ostali materiali

PORABA TOPLOTNE ČRPALKE OZ CENA OGREVANJA GLEDE NA VRSTO PRIMARNEGA VIRA

Cene ogrevanja so različne. Z izbiro najbolj optimalnega primarnega vira, ki ima največji energetski potencial za delovanje toplotne črpalke v kombinaciji s sekundarnim virom ogrevanja je cena nižja tudi do 85 %.

Kakšna je poraba oz. cena ogrevanja, je odvisno od tega, koliko sekundarnega vira energije potrebujemo za našo toplotno črpalko, da dogreje vodo, do temperature in v takih količinah, da zadovolji naše potrebe po ogrevanju.

Toplotne črpalke, ki imajo nizko porabo sekundarnega vira in posledično nizko ceno ogrevanja –električne energije, lesa, briketov, plina, kurilnega olja, so tiste, ki koristijo energijo neposredno iz našega okolja.

Energetska vrednost primarnega vira iz našega okolja oz njegova toplotna moč, manjša porabo sekundarnega goriva, ki istočasno manjša ceno sekundarnih virov oz. ceno ogrevanja.

Na pot keramične ploščice, toplotna črpalka za vodo sanitarna keramika keramika Ljubljana toplotne črpalke in ostali materiali

PRIMARNI VIRI, KI NIŽAJO PORABO IN CENO DRUGIH VIROV TOPLOTNE ČRPALKE

Najboljši primarni vir, ki ima največjo moč znižanja porabe sekundarnega vira toplotne črpalke je tisti, ima največjo sposobnost oz moč shranjevanja energije in to je seveda zemlja.

Podtalna voda je topla zaradi shranjene energije v zemlji konstantno temperaturo v povprečju od 7°C do 14°C. Z izborom primarnega vira kot je topla podtalna voda, ki je ogreta s pomočjo shranjene energije v zemlji imamo največjo možnost za znižanje porabe sekundarnega vira in cene ogrevanja s toplotno črpalko.

Najmanjša poraba energije toplotnih črpalk, pa poleg najmanjše cene ogrevanja, pomeni tudi najprijaznejše delovanju v smislu vpliva na okolje, zato je moč ob odločitvi za toplotno postajo koristimo subvenciji Ekosklada, kateri spodbuja porabo okolju prijaznih virov ogrevanja po subveniconirani ceni.

Povpraševanje

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!