KAJ JE OGLJIKOV MONOKSID OZ. OKSID (CO)?

KAJ JE OGLJIKOV MONOKSID OZ. OKSID (CO)?

Pravilnejše je poimenovanje ogljikov oksid, vendar pa je v splošni rabi še vedno bolj pogosto poimenovanje ogljikov monoksid. Kemijski simbol za ogljikov monoksid je CO. Ogljikov monoksid je zelo strupen plin. Izjemno nevaren je zaradi svojih lastnosti: je neviden, brez vonja in okusa!

KAKO NASTANE?

 Sprošča se pri izgorevanju v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva: premog, kurilno olje, utekočinjen plin, naravni plin, parafin, les, bencin, nafto, oglje, itd. Za človeka in živali je ogljikov monoksid strupen, saj preprečuje organizmu sposobnost absorbiranja kisika, kar vodi v resne in tudi usodne poškodbe tkiv. Do uhajanja strupenega plina največkrat pride zaradi nepravilnega delovanja, vzdrževanja ali vgradnje gorilnih naprav za ogrevanje vode in prostorov.

V nadaljevanju smo vam pripravili najbolj osnovne ukrepe, s katerimi se lahko zaščitite pred nevarnim plinom in kako zaščitite svoje najbližje pred ogljikovim monoksidom, ki ga nekateri poimenujejo tudi tihi ubijalec oz. nevidni morilec.

KJE NAJVEČKRAT NASTAJA OGLJIKOV MONOKSID?

V veliki večini stanovanjskih objektov imamo vsaj enega izmed spodnjih potencialnih izvorov nastajanja ogljikovega monoksida:

 Ali prepoznate prve znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom?

Izpostavljenost veliki koncentraciji ogljikovega monoksida je izjemno škodljiva. Zelo pomembno je, koliko časa smo izpostavljeni strupenemu plinu. O naslednjih simptomih, ki so povezani z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, se pogovorite z vsemi člani vaše družine.

– Manjša izpostavljenost CO:

Rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, oslabelost, omotičnost, bolečine enake simptomom gripe, možnost je tudi poslabšanja osnovne bolezni, kot npr. kroničnega bronhitisa, angine pektoris itd;

– Srednja izpostavljenost CO:

Možni ščipajoči glavoboli, zaspanost, zmedenost, motnje vida, visok srčni utrip;


– Visoka izpostavljenost CO:

Nezavest, krči, odpoved srca in prenehanje dihanja, smrt.

KAJ MORAMO NAREDITI, ČE ZAZNAMO PRVE ZNAKE UHAJANJA OGLJIKOVEGA MONOKSIDA?

– Izklopite vse gorilne naprave;
– Odprite vrata in okna da se prostor prezrači;
– Zapustite prostor;
– Pokličite vzdrževalca vaših gorilnih naprav;
– Če ste v dvomih glede zastrupitve pokličite na št. 112!
– Če imate nameščen detektor ne vstopajte v prostor toliko časa, dokler zvočni alarm na detektorju ne preneha delovati;
– Ne uporabljajte gorilnih naprav, dokler jih ne pregleda pooblaščeni vzdrževalec;

KAKO SE LAHKO ZAŠČITITE PRED “NEVIDNIM MORILCEM”?

Za preprečevanje zastrupitve z ogljikovim monoksidom svetujemo redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav (predvsem plinskih peči) in dimnikov, redno prezračevanje bivalnih prostorov ter namestitev detektorjev ogljikovega monoksida.

Preberite si več o detektorjih ogljikovega monoksida tukaj!