7 preprostih načinov za prihranek pri ogrevanju

Ker cena energentov narašča, tako lastniki stanovanj kakor tudi najemniki iščejo načine, kako zmanjšati porabo energije in prihraniti. Ker gre za ogrevanje vašega doma imate to možnosti, pri čemer za doseganje rezultatov ne potrebujete velikih začetnih naložb in veliko časa. Pravzaprav lahko začnete varčevati z energijo (in denarjem):
1. S pomočjo termostatske radiatorske glave vzdržujte idealno temperaturo (dan in noč). Podnevi naj bo približno 21°C, ponoči pa 17°C. Temperatura naj ne bo nižja od 16°C, saj to lahko povzroči poškodbe zgradbe, vlago, kondenzacijo in plesen.
2. Znižajte temperaturo za 1°C. Prihranili boste do 5% vaše sicer porabljene energije.
3. Uporabljajte vse radiatorje v prostoru. Priporočljivo je, da v prostoru namesto enega, uporabljate več radiatorjev, saj uporaba enega samega radiatorja pomeni porabo več energije. Popolnoma ogret radiator porabi več energije kot dva ali trije, ki delujejo na 25%.
4. Prostorov, ki se redko uporabljajo, nikoli ne segrevajte nad 18°C. Taki prostori so največkrat veže, hodniki in sobe za goste.
5. Zaprite termostatsko radiatorsko glavo in zračite prostor 6 minut. Ko odprete okno, zaprite termostatsko radiatorsko glavo, sicer bo samodejno začela segrevati prostor.
6. Ne prekrijte in ne zagradite radiatorjev. Radiatorji, ki jih zakrivajo kosi pohištva ali zavese, toplote ne oddajajo učinkovito.
7. Optimalna temperatura za zdrav spanec. Ponoči znižajte temperaturo radiatorjev za 2-3°C. Strokovni nasvet: Ne znižajte temperature za več kot 3°C, sicer bo denar, ki bi ga lahko prihranili, porabljen za ponovno ogrevanje prostora.
Za ponudbo termostatskih ventilov in glav se obrnite na nas. Vam bomo pripravili ugodno ponudbo.