2. februar 2018

KAJ JE OGLJIKOV MONOKSID OZ. OKSID (CO)?

Pravilnejše je poimenovanje ogljikov oksid, vendar pa je v splošni rabi še vedno bolj pogosto poimenovanje ogljikov monoksid. Kemijski simbol za ogljikov monoksid je CO. Ogljikov monoksid je zelo strupen plin. Izjemno nevaren je zaradi svojih lastnosti: je neviden, brez vonja in okusa!

 

KAKO NASTANE?

 Sprošča se pri izgorevanju v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva: premog, kurilno olje, utekočinjen plin, naravni plin, parafin, les, bencin, nafto, oglje, itd. Za človeka in živali je ogljikov monoksid strupen, saj preprečuje organizmu sposobnost absorbiranja kisika, kar vodi v resne in tudi usodne poškodbe tkiv. Do uhajanja strupenega plina največkrat pride zaradi nepravilnega delovanja, vzdrževanja ali vgradnje gorilnih naprav za ogrevanje vode in prostorov.

 

V nadaljevanju smo vam pripravili najbolj osnovne ukrepe, s katerimi se lahko zaščitite pred nevarnim plinom in kako zaščitite svoje najbližje pred ogljikovim monoksidom, ki ga nekateri poimenujejo tudi tihi ubijalec oz. nevidni morilec.

 

KJE NAJVEČKRAT NASTAJA OGLJIKOV MONOKSID?

V veliki večini stanovanjskih objektov imamo vsaj enega izmed spodnjih potencialnih izvorov nastajanja ogljikovega monoksida:

- Ali prepoznate prve znake zastrupitve z ogljikovim monoksidom?

Izpostavljenost veliki koncentraciji ogljikovega monoksida je izjemno škodljiva. Zelo pomembno je, koliko časa smo izpostavljeni strupenemu plinu. O naslednjih simptomih, ki so povezani z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, se pogovorite z vsemi člani vaše družine.

- Manjša izpostavljenost CO:

Rahel glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, oslabelost, omotičnost, bolečine enake simptomom gripe, možnost je tudi poslabšanja osnovne bolezni, kot npr. kroničnega bronhitisa, angine pektoris itd;

- Srednja izpostavljenost CO:

Možni ščipajoči glavoboli, zaspanost, zmedenost, motnje vida, visok srčni utrip;


- Visoka izpostavljenost CO:

Nezavest, krči, odpoved srca in prenehanje dihanja, smrt.

 

 

KAJ MORAMO NAREDITI, ČE ZAZNAMO PRVE ZNAKE UHAJANJA OGLJIKOVEGA MONOKSIDA?

- Izklopite vse gorilne naprave;
- Odprite vrata in okna da se prostor prezrači;
- Zapustite prostor;
- Pokličite vzdrževalca vaših gorilnih naprav;
- Če ste v dvomih glede zastrupitve pokličite na št. 112!
- Če imate nameščen detektor ne vstopajte v prostor toliko časa, dokler zvočni alarm na detektorju ne preneha delovati;
- Ne uporabljajte gorilnih naprav, dokler jih ne pregleda pooblaščeni vzdrževalec;

 

KAKO SE LAHKO ZAŠČITITE PRED "NEVIDNIM MORILCEM"?

Za preprečevanje zastrupitve z ogljikovim monoksidom svetujemo redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav (predvsem plinskih peči) in dimnikov, redno prezračevanje bivalnih prostorov ter namestitev detektorjev ogljikovega monoksida.

Preberite si več o detektorjih ogljikovega monoksida tukaj!

22. julij 2018
Priprave na novo ogrevalno sezono

Priprave na novo ogrevalno sezono

Poletje je čas dopustov, je pa tudi čas, ko nekateri razmišljate o novi ogrevalni sezoni. Če je vaše ogrevanje dotrajano, ali pa ste razmišljali o zamenjavi, se oglasite pri nas v trgovini NA POT na Brezovici in našli bomo skupno rešitev. V naši...  

23. februar 2018
Kamini in kaminske peči

Kamini in kaminske peči

Zima še kaže svojo pravo plat in sneg še kar pada. Nekateri se zime veselimo, nekateri ne, vsi pa imamo v bivalnih prostorih radi prijetno toplo. In svoj čar naredijo tudi kamini - tako na drva kot na pelete. V trgovini Na pot vam nudimo pestro...  

14. februar 2018
Keramične ploščice - imitacija opeke

Keramične ploščice - imitacija opeke

Ploščica z imitacijo opeke je elegantna varianta stenske ploščice in je primerna za opremo vseh prostorov, tako kopalnice, kuhinje, dnevne sobe, hodnika kot tudi v spalnici. Primerna je tudi za dekoracijo zunanjih sten, tako hiš,kakor tudi poslovnih...