PEČI NA DRVA – CENTRALNA PEČ PREDSTAVLJA SRCE OGREVALNEGA SISTEMA V VSAKEM DOMU

 

 Ogrevanje na drva in lesno biomaso, kamor sodijo peleti, briketi ali sekanci, predstavlja okolju prijazen način ogrevanja z obnovljivimi viri. Les in lesna biomasa sta tudi relativno poceni, zato so stroški ogrevanja tudi za polovico nižji od ogrevanja na kurilno olje. Kotel oziroma peč lahko priklopimo na centralni sistem ogrevanja in tako poskrbimo tudi za pripravo tople sanitarne vode. Ogrevanje vašega doma bo tako še bolj varčno in učinkovito. 

Glede na način ogrevanja so kotli na drva in kaminske peči na pelete lahko akumulacijski, toplovodni ali toplozračni. Toplozračno ogrevanje pride prav zlasti v prostorih, ki jih je treba hitro segreti. Kaminska centralna peč na drva bo s sevanjem toplega zraka poskrbela za kakovostno in hitro ogrevanje prostorov, saj lahko celoten prostor ogreje prej kot v eni uri. Žal pa nima velike akumulacijske sposobnosti, zato se po končanem kurjenju že po nekaj urah ohladi. Na drugi strani pa akumulacijske peči na drva lahko prostor ogrevajo še več ur po končanem kurjenju.

 

KAMINSKE PEČI NA SEKANCE – AVTOMATIZACIJA ZAGOTAVLJA VISOKO STOPNJO UDOBJA

 

Kaminske peči, ki kot kurivo uporabljajo lesene sekance ali pelete, odlikujeta optimalna izraba razpoložljivih virov in varčna poraba. Lesni peleti so surov, nepredelan les, ki ga pod visokim pritiskom stisnejo v lesene palčke. Njihova energijska gostota in kurilna vrednost je zaradi tega precej visoka, zato so peleti odlično gorivo. Tudi leseni sekanci so ponavadi veliki le do nekaj centimetrov in pravtako zelo primerni za ogrevanje ter za transport in skladiščenje. Lesne sekance pa odlikuje tudi ugodna cena.
Ogrevanje na sekance je za marsikoga popoln ogrevalni sistem. Kaminske peči namreč delujejo povsem samodejno, kar uporabniku zagotavlja visoko stopnjo udobja. Vse, kar mora uporabnik postoriti, je napolniti zalogovnik in pritisniti gumb za vklop na termostatu.

CENA INVESTICIJE V KAMINSKO PEČ NA PELETE ALI SEKANCE SE KMALU POVRNE

Cena kaminske peči na pelete je nekoliko višja v primerjavi s ceno za kaminsko peč na kurilno olje ali plin. Ker pa sistem pridobivanja toplote z izrabo lesne biomase prinaša veliko prednosti v primerjavi z omenjenima ogrevalnima sistemoma, se investicija kmalu povrne, še zlasti če upoštevamo ugodno ceno peletov in možnost subvencije Ekosklada.

Z ogrevanjem na drva ali lesno biomaso boste prihranili pri ogrevanju, obenem pa poskrbeli za čistejše okolje. V trgovini Na pot vas čakajo tudi kamini na drva Nordica in Color.